Tuesday, March 30, 2010

A betiltott táska hordozó

A múlt héten a komám eléggé elhűlve hívott fel telefonon, hogy most mondja a Petőfi Rádió, hogy az oldalhordozókat Amerikában és Magyarországon betiltották. Nos mivel engem a csúszda tövében ért a hír, nem maradt más, mint a szájtátás és a folyamatos telefonálás, hogy valaki nézze meg az interneten, miről van szó. Végül Dianatól, a bukaresti kolleganőtől :-)) kaptam gyors felvilágosítást, hogy ne kapjak szívstoppot, amíg hazaérünk.
Mivel rengeteg helyen fent van az interneten a hír is, elég csak rákeresni a bag sling carrier vagy betiltott babahordozó szavakra, én röviden, néhány pontba szerdve elmondom azoknak, akik minket olvasnak, hogy miről is van szó.

1. Nem az oldalhordozókat tiltották be. Van egy bizonyos fajta hordozó, ami pont olyan, mint egy táska. Így is hívják, hogy bag sling. Rendkívül idétlen, affunkcionális és morbid és mind ahogy az kiderült, sajnos veszélyes is. Nos, mivel az elmúlt években több baleset történt velük, az INFANTINO cég visszavonta (végre!) ezt a hordozóját. Így néz ki:http://loraincountymoms.northcoastnow.com/files/2009/10/sling.jpg


2. Azok számára, akiknek nem világos a kép alapján, hogy mi is a baj ezzel a hordozóval, leírom:
a. Elsősorban ez egy táska, ami szinte bezárul a gyermek körül, aki a mélyén fekszik. A bag sling önmagában véve is mély, ha meg belekerül a baba, akkor le is ereszkedik. És a kipárnázott szélek ezen a helyzeten csak rontanak.
A szülő nem látja folyamatosan a csecsemőt, csak akkor, ha széthúzza a táska tetejét, nyílását és így nem tudja szemmel tartani, hogy helyesen van-e benne és nem-e akadályozza valami a légzését.

Infantino Sling Rider - Black & White  Damas b. Másodsorban a csecsemő nem jut elég levegőhöz a táska felépítése következtében sem, ami így fest: egy vastag külső réteg, bélés és párnázott beltér. (Most arra nem is akarok kitérni, hogy hány balestet tartanak számona, amelyek a vállpánt elpattant csattja okozott. ) Az anyagon keresztül semmi levegő nem jut a babához. Ha véletlenül bejut valamennyi levegő a gyermekhez, akkor is nagy a vezsélye, hogy mivel csecsemőről beszélünk, ha egy kicsit is elfordul, elmozdul, az orra belefúródik a bélésbe, hozzányomódik a hordozó oldalához és a csecsemő nem kap levegőt.



c. A táskahordozóban a gyermek természetellenesen felkunkorodva, kettőbe hajtva áll. Ez azt jelenti, hogy a pici, még nem elég erős hátú és nyakú csecsemőnek a feje előre csuklik a mellkasára és ezáltal a légutai elzáródnak.Erről beszélek:

http://images.buzzillions.com/images_customers/05/14/9159728_75988_full.jpg





3. Sajnos sokan fognak visszariadni a hordozástól ezek a borzalmak miatt. Pedig nagy különbség van ez a táska és az erszény, illetve karikás kendő közt. Nyilván a bölcsőtartásról beszélek, hiszen itt most a csecsemők hordozásának veszélyeiről és az ő biztonságukról van szó. (a nagyobb gyermekek hordozásának helyes voltáról majd később írok).

Most ugyanazokon a pontokon haladva szeretném leírni az erszény és a karikás másságát, illetve bebizonyítani, hogy HELYESEN HORDOZVA a gyermeket, tehát az előállító és hivatalos források utasításai alapján, nem állnak fent azok a veszélyhelyzetek, mint a táska hordozónál.


a. Az erszény és a karikás hordozó is 60-70 cm széles, tehát nem engedi a gyermeket a mélyébe pottyanni. És olyan módon húzódik a vállrész fele az anyag, hogy a gyermek nem tud elsüllyedni. A szülő folyamatosan láthatja, figyelheti a picit. Így:






b. Az anyag, amiből az erszény és a karikás kendő készül (a Mamagoló, de a többi is) pamut vászon, adott esetben keresztszövésű vászon. Minden esetben légáteresztő, tehát még ha neki is nyomódna az orra, ami ritkán fordul elő, de oda kell figyelni rá, akkor is levegőhöz jutna a csecsemő a vásznon keresztül. Az erszényben és karikás kendőben egyaránt a gyermek szorosan (nem szorulva) fekszik, pont úgy, mintha a karjainkban lenne. Nincs fölösleges hely, amiben lötyögjön, guruljon, forgolódjon.





c. Az erszényekben a baba félig fekve, nem kettőbe hajtva fekszik. Az erszény és a karikás hordózóban is a csecsemőt úgy kell elhelyezni, hogy feje a vállunk fele mutasson, lábacskái a csípőnk fele. A kicsi súlya alatt nem roggyan be a hordozó, mert annyira szorosra lehet állítani a karikást és a találó méretű erszény pedig akkora, hogy nincs anyagfölösleg, ami leereszkedhet. Ezért a gyermek hátát egyenletesen tartja.


Végkövetkeztetés képpen, anélkül, hogy a témát lezárnánk, sőt, csak ezután következik majd a honlapra a hordozók helyes használatától szóló részletes leírás, valamint a biztonsági szabályok. Hamarosan, remélem, képes leszek kinyomtatni is és akkor minden megvásárolt hordozó mellé a csomagban megkapjátok ezt is. Addig kérlek, figyelmesen olvassátok el a honlapon fentlevő írásokat, olvassatok utána, kérdezzetek engem. Minden kérdésre szívesen válaszolok, a hordozási pozíciót, hordozó választást, anyagválasztást illetően bármire.

In limba romana gasiti mai multe informatii la Diana (sling.ro)
Angolul, english, engleza:

3 comments:

  1. Sziasztok!

    Csak kérdezném, ez nem ilyen fajta lehet?

    Üdv!

    Lina

    ReplyDelete
  2. http://babaszoba.hu/services/aprohirdetes/reszletek/3_darab_PREMAX_BABY_BAG_babahordozo?id=1200676

    ez lemaradt....

    ReplyDelete
  3. Elnézést a késői válaszért, de el voltunk utazva. Igen, sajnos a Premaxxon is felfedezheted ugyanazokat a hibákat, amielyekért az Infantinot visszavonták: zárt, berottyan benne a baba, nem kap rendesen levegőt. Én nyilván nem törhetek pálcát felette, de ugyanabba a hordozó kategóriába tartozik, tehát táska hordozó és én ugyanúgy határozottan nem ajánlom, mint az Infantinot. Ha már megvan, majd a hat hónapnál nagyobb, csípőn vitt babával esetleg játszodjatok vele otthon, vagy tegyétek bele a cicát, biztos értékelni fogja :-))

    ReplyDelete